Verhouding Volume Privacy Energiebalans

Het vergeten tuinseizoen!

25 jaar geleden waren het najaar en de winter bij uitstek dé seizoenen waarin de tuin werd veranderd of gerenoveerd. Door verschillende omstandigheden is het beeld ontstaan dat je alleen nog in het voorjaar in de tuin kan werken of moet worden aangelegd.

Waarmee heeft dat te maken? Met de media, die na de zomer vooral weer op binnen zijn gericht? Of de tuincentra die al in september beginnen met de inrichting van de kerstshows? Natuurlijk zijn het ook mensen zelf die niet meer naar buiten willen als het een beetje gaat regenen of als het kouder wordt. Maar waar dit nu allemaal door komt is een vraag. De Tuinen van Appeltern en Wageningen University hebben de handen ineen geslagen om op zoek te gaan naar de oorzaken, gevolgen en consequenties. Met de speciale expert- en persdag die we organiseren op 6 november hopen we dat we iets kunnen losmaken om dit onderwerp serieus te nemen!

Met aandacht voor ‘Het Vergeten Tuinseizoen’ willen wij proberen oude tijden te doen herleven. Dat is beter voor de tuin, de sector en ook beter voor de Nederlandse consument.

Enkele voordelen van tuinaanleg in het vergeten tuinseizoen:

 • Bomen en stuiken zijn in ‘slaap-stand’. Daardoor kunnen ze makkelijk worden gerooid en verplant.
 • Er is meer tijd! De grond plakt zich geleidelijk aan om de wortels en als het straks nodig is kunnen die wortels daardoor makkelijker voeding en water opnemen.
 • Het terras hoeft niet gelijk gebruikt te worden. Straatwerk en grondwerk kan zorgvuldig gebeuren met voldoende ‘inklink’ en ‘verdiepingstijd’. Verzakking achteraf wordt daarmee voorkomen.
 • Tijd om te planten! U hoeft niet bang te zijn voor uitdrogen van plantgoed en alle soorten zijn nog voldoende leverbaar.
 • Rustig aan. Uw hovenier of ontwerper heeft alle tijd voor u en zelf hoeft u niet a la minuut te besluiten.
 • Tuinaanleg = voordeliger. In de winter de tuin aanleggen zou voordeliger kunnen zijn. Hoveniers vinden het prettiger om juist ook tuinen te mogen aanleggen.
 • Planten zonder pot zijn goedkoper dan in een pot gekweekte planten.
 • Inzaaien! Als u in het vroege voorjaar het gazon inzaait, kunnen (dure) graszoden achterwege blijven.
 • Essentiële aandacht. Een heel praktisch voordeel van tuinaanleg in het vergeten tuinseizoen is dat de aandacht tijdens het proces ook uitgaat naar hele essentiële zaken als grondbewerking, wateroverlast, privacy-beheer, uitzicht, tuinafscheidingen en overkappingen.
 • Klaar voor het voorjaar. Door in het vergeten tuinseizoen te gaan beginnen bent u straks in het voorjaar helemaal voorbereid op uw onderhoudstaken.

  Lees verder in verhalen uit de praktijk! Hier geven vakbroeders, redacteuren en andere specialisten hun visie en kijk op Het Vergeten Tuinseizoen.
  Onder het kopje contact & media treft u het persbericht aan naar aanleiding van de expert- en persdag op 6 november jl.,

De Praktijk

 

Activiteiten & acties

 

Contact & media